

Lummelen is...
"opruimen,
letterlijk
of
in mijn hoofd"
Lummelen op kosten van de baas
In 2015 heb ik een onderzoek gedaan naar Nederlanders en hun lummelmomenten. Nederlanders hebben hun beste, zakelijke ideeën zelden op het werk, zo blijkt uit dit onderzoek. Ze zijn onderweg of thuis wanneer de meest briljante gedachten opborrelen. Op een vrijdag of zondag, 's avonds of vlak voor het slapen gaan. Wanneer ze juist niet intensief met het probleem bezig zijn.
Lees ook mijn blog hierover. Benieuwd naar meer resultaten? Bekijk ze hier.
Lummelen is...
“Vrij van vorm en
van plaats”
Achtergrond
Achtergrond
Hoe gaat het met je?
Ja, gaat goed, wel erg druk…
Dit is een antwoord dat ik vaak te horen krijg als ik mensen naar hun welbevinden informeer. Ook bij verschillende opdrachtgevers hoor ik geklaag over te weinig tijd om te werken, vanwege wekelijkse overleggen, werkoverleggen, een overvloed aan informatie etc. Het geklaag gaat door, maar mensen gunnen zichzelf niet de tijd te nemen om deze ervaren drukte op het werk op te lossen. Ze nemen niet figuurlijk en fysiek afstand van de gesignaleerde problemen.
Omdat ik overtuigd ben, door diverse onderzoeken, van de positieve effecten van incubatietijd heb ik in 2014 Nationale Lummeldag in het leven geroepen. Nationale Lummeldag is een pleidooi voor onbewust en plaatsonafhankelijk te werken om creativiteit te bevorderen. Om vooruit te komen, moet je zo nu en dan achter over zitten.Om creatieve ideeën te bedenken, te ontwikkelen en te realiseren moeten mensen meer tijd vrij maken om het onbewuste brein te laten werken. Met Nationale Lummeldag wil Springidee aandacht vragen voor de deugd, noodzaak en plezier van het lummelen. Nationale Lummeldag is een doe-het-zelf evenement op 15 april, de geboortedag van Leonardo da Vinci. Deze creatieve wetenschapper en kunstenaar kende al de kracht van het onbewuste. "De grootste genieën presteren soms méér door minder te werken" zei Leonardo toen hij rustmomenten nam tijdens het schilderen van het Laatste Avondmaal.
“Lummelen is slim”,
Interview maart 2016 met Professor Dokter Erik Scherder
Het wonderlijke brein
Om Nationale Lummeldag ook meer wetenschappelijk te onderbouwen sprak ik met de heer Prof. Dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Wat gebeurt er in ons brein als we gaan lummelen?
Ik val natuurlijk wel terug op de literatuur, dat is duidelijk.
Er is pas een goed artikel verschenen, ‘Brain at Work ’ geheten. Dit artikel gaat over het feit dat je je hersenen soms even ‘rust’ moet geven, niet cognitief moet belasten, waardoor het Default Mode Network actief wordt. De activiteit in dit netwerk leidt dan tot het ontstaan van nieuwe ideeën, tot creativiteit.
Lees hier het complete interview.